Een Trajectaanpak is onderdeel van de initiatiefase van een dijkversterkingsproject en sluit, via de Ingangstoets, aan op de Verkenningsfase van het HWBP, maar ook op de zorgplichtactiviteiten van de beheerder. De Ingangstoets toetst of het versterkingsproject voldoende stabiel is om op het programma van het HWBP opgenomen te worden.
Aanleiding voor de Trajectaanpak van normtraject 8-4 is het definitieve veiligheidsoordeel dat is opgesteld op basis van de Wettelijk Beoordeling (WBI). Het traject voldoet niet aan de maximaal toelaatbare overstromingskans. Een van de belangrijkste oorzaken is dat de bestaande dijken (Ketelmeerdijk en Vossemeerdijk) in het verleden zijn ontworpen op lagere waterstanden en golfbelastingen. De Drontermeerdijk is tijdens de recente versterking wel ontworpen op basis van de nieuwe normering die vanaf 2017 geldt en voldoet aan de signaleringswaarde. De kunstwerken die zich in het traject bevinden voldoen aan de norm.
DIJK53 heeft gevoeligheidsanalyses voor de dominante onzekerheden in de veiligheidsopgave uitgevoerd, het effect van ontwikkelingen in de omgeving op de opgave geanalyseerd en mogelijke denkrichtingen voor dijkversterkingsmaatregelen in beeld gebracht.
Met de Trajectaanpak is gekomen tot een strategie voor het dijktraject waarin centraal staat hoe de waterveiligheidsopgave van het traject het beste kan worden aangepakt. Hierbij is geadviseerd om het traject in te delen in deeltrajecten, er is geadviseerd over het type maatregelen en de kosten en fasering zijn globaal in beeld gebracht.
Opdrachtgever
Waterschap Zuiderzeeland
Periode
2023
Categorieën